Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Erdek'in eski futbolcularından Mehmet Özeren:

Erdek

Erdekspor'un temelini Erdekli gençler oluşturmazsa başarı gelmez”

Söyleşi:
Önder BALIKÇI-Taygun ERTAN
Bugünkü konuğumuz, Erdek’in eski futbolcularından Mehmet Özeren.
1952 yılında, Erdek’te doğan, Zeytinspor ve Erdekspor formaları altında ter döken Özeren ile Erdek’in eski-yeni futbolunu ve futbolcularını konuştuk.
X X X
* Zeytinspor’da hangi yıllar arasında futbol oynadınız?
- 1966-1967 sezonundan, Erdekspor’un kurulduğu 1973 yılına dek Erdek Zeytinspor forması altında lisansiyer futbolcu olarak mücadele ettim. Daha sonra Erdekspor’da yer aldım. Orta alanda oynuyordum.
* Önce, o yılların Zeytinspor’undan söz edelim, isterseniz.
- Zeytinspor deyince aklıma öncelikle “Vitamin Hüseyin” olarak anılan Hüseyin Kun geliyor. Vitamin Hüseyin, İzmir’de uzun yıllar profesyonel futbolcu olarak oynadıktan sonra Erdek’e geldi. İlerlemiş yaşına rağmen Zeytinspor’da da antrenör-futbolcu olarak, başarıyla forma giydi. Futbola katkısının yanı sıra turizm sektörü içinde de yer aldı. Çay bahçelerinin önündeki yerinde uzun süre, her çeşit meyve suyunun satışını yaptı. Vatandaşlar, bu meyve sularından içmek için önünde uzun kuyruklar oluştururdu. Zaten “Vitamin” lakabını da, bu meyve suyu satışı nedeniyle almıştı. Daha sonra döner salonu ve Erdekspor Kulübü lokalini de işletti.
* Biz, yine futbola, Zeytinspor ile Erdek Gençlik arasında, o yıllarda yaşanan büyük rekabete dönelim.
- İnanılmaz bir rekabet vardı, iki kulüp arasında. Erdek’in yeterli stadı olmadığından, maçlarımızı, Bandırma’nın, Cinçukuru’ndaki, kömür tozu kaplı sahasında oynardık. Zeytinspor ile Erdek Gençlik arasındaki maçlardan bir hafta öncesinde, her iki takım da kampa girerdi. Maçlarımız çok çekişmeli geçerdi. Zeytinspor’da, Erdekli oyuncuların yanı sıra Bandırma ve Karacabey’den de gelen oyuncular forma giyerdi. Örneğin, kalecimiz Bandırma’dan gelen İsmail Türköz’dü.(Kahveci İsmail) Yine Bandırma’dan Mehmet Kunt, Ahmet Kuşoğlu ve Mülkü, takımımızda oynayan futbolculardandı. Erdek’ten de çok sayıda oyuncumuz vardı. Hemen aklıma gelen isimler arasında rahmetli Ali Sever, Ali Damar, Mustafa Kulalı ve kaleci Ali Bartan bulunuyor. O dönemlerde İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde öğrenciydim. Takımımın maçlarına, bir gün önce, İstanbul’dan, Bandırma’ya, Etrüsk, Kadeş, Tırhan gibi gece vapurlarıyla gelir, pazar günü maçımızı oynadıktan sonra yine gece vapuruyla dönerdim. Maçlarımız ise çok şenlikli geçerdi.
* Zeytinspor’un yöneticileri nasıldı?
- Çok iyi yöneticilerimiz vardı. Bunlar arasında Ramis Tırpan, Fehmi Abacı, Halil Ertek ve Hamit Nural’ı sayabilirim. Antrenmanlarımızı, geceleri, Kurbağalıdere mevkiinde yapardık. Bu antrenmanlarda diyelim ki, 10 futbolcu varsa, en az 8 yöneticimiz de antrenmana gelirdi. Yani takıma büyük ilgi gösterirlerdi. Yönetim kurulu, kulübün tüm harcamalarını cebinden sağlardı. Biz ise tam bir amatör ruhla mücadele verirdik.
* Futbolu bıraktıktan sonra antrenörlüğe başladınız, değil mi?
- 1983 yılında, Balıkesir’de açılan “Amatör Çalıştırıcı Kursu”na katıldım. 150-200 kişinin katıldığı bu kursta birinci olarak diplomamı aldım. Bu diploma şu anda “C Çalıştırıcı Diploması” derecesinde. Ancak diplomamı daha sonra ilerletmedim.
* Daha sonra Erdekspor’un alt yapısında da görev üstlendiniz.
- Hüseyin Aysan’ın belediye başkanlığı döneminde Erdekspor’un alt yapısında, iki yıl süreyle Salman Hoca ile birlikte görev yürüttüm. Erdekspor’umuza Erdekli çocuklarımızı yetiştirmek amacıyla çaba harcadık. Okullarımızdan seçtiğimiz 100’e yakın çocuğumuzla çalıştık. Yırtık olan halı sahada antrenmanlar yapmak zorunda kaldık. İki yıllık görev süremiz içinde bir gün olsun, bir Erdekspor’lu yönetici bile çalışmalarımıza gelmedi. Hâlen alt yapının çalışma yaptığı halı saha yırtık, kale direkleri ise tehlike yaratıyor.
* Erdekspor’un geleceğini nasıl görüyorsunuz?
- Erdek’te futbolun geriye gittiğini düşünüyorum. Erdekspor’un temelini Erdekli gençler oluşturmazsa, kulübümüzün geleceğinin parlak olması düşünülemez. Erdekspor’un başarılı olması için alt yapıya göstermelik değil, gerçekçi bir şekilde özen gösterilmeli. 12 yaşında alt yapıya gelen bir genç, 17 yaşında A takımının formasını giyecek duruma gelmeli. Erdek’te, çok sayıda futbola yetenekli çocuğumuz var.



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı